top of page

Sun, Nov 05

|

Αθήνα

Workshop | Gestures με τους Ηρώ Βασάλου & Κωνσταντίνο Χαιρέτη

Εντατικό σεμινάριο χορού για τον αυτοσχεδιασμό και την δημιουργία σόλο

Workshop | Gestures με τους Ηρώ Βασάλου & Κωνσταντίνο Χαιρέτη
Workshop | Gestures με τους Ηρώ Βασάλου & Κωνσταντίνο Χαιρέτη

Time & Location

Nov 05, 2023, 4:00 PM – 8:00 PM

Αθήνα, Τήνου 54, Αθήνα 113 61, Ελλάδα

About the event

Gestures

Εντατικό σεμινάριο χορού για τον αυτοσχεδιασμό και την δημιουργία σόλο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ   Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Νοεμβρίου 16.00-20.00

ΚΟΣΤΟΣ   40 ευρώ * Σε περίπτωση οικονομικής δυσκολίας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε, καθώς προσφέρονται δύο δωρεάν θέσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ iro.vasalou@gmail.com

Προσκαλούμε να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ερασιτέχνες και επαγγελματίες

χορευτές/χορεύτριες και σπουδαστές/σπουδάστριες, απόφοιτοι/απόφοιτες σχολών χορού.

Περιγραφή

Σκεφτόμαστε και δουλεύουμε τον χορό μας κατά τον αυτοσχεδιασμό μέσω της χειρονομίας, εστιάζοντας στην επικοινωνία, την απεύθυνση και την πρόθεση της κάθε κίνησής μας. Το Gestures ένα σύστημα αναλυτικό, μεθοδικό και πλούσιο σε εργαλεία και ασκήσεις, το οποίο στοχεύει στην διάνθιση της δημιουργικότητας της performer.

Πρώτη μέρα Χτίζουμε την εγρήγορση και την εφευρετικότητα στον αυτοσχεδιασμό, φτάνοντας σταδιακά την performer σε μία κατάσταση συνεχούς συγκέντρωσης και επίγνωσης της κάθε κίνησης. Αναγνωρίζουμε, ορίζουμε, και αποκωδικοποιούμε τις κινήσεις μας ως χειρονομίες - Gestures - εμπλουτίζοντας τον χορό μας με νοήματα και μηνύματα.

Δεύτερη μέρα

Οδηγούμε την χθεσινή πρακτική στο επόμενο στάδιο, εστιάζοντας στο πώς δημιουργούμε έναν χαρακτήρα στη σκηνή και πώς τον εξελίσσουμε ή μεταμορφώνουμε. Μιλάμε για την αναγνώριση σωματικών καταστάσεων που ενίοτε προέρχονται από ένα και μόνο “gesture”, δίνουμε χώρο στα επιλεχθέντα gestures να παράξουν “σωματικότητες” βάσει των εκάστοτε χαρακτηριστικών τους, που οδηγούν σε κινητικές “δράσεις” εμπλουτίζοντας με νόημα και πρόθεση την στιγμιαία σύνθεση. Η ίδια η ροή των μεταβάσεων από την χειρονομία, στην σωματικότητα και στην δράση, μπορεί να γεννήσει χαρακτήρες, που με την σειρά τους δωρίζουν πλουσιοπάροχα ιστορίες, εικόνες, και κόσμους.

Μέθοδος

Δουλεύουμε σε ζευγάρια, με μία παρατηρήτρια/καθοδηγήτρια και αυτήν που χορεύει/αυτοσχεδιάζει. Έτσι, ενισχύουμε την ιδέα της επικοινωνίας και της απεύθυνσης αλλά και της συνεργασίας κατά τη δημιουργική ή ερευνητική διαδικασία. Κατ’ επέκταση αποκτούμε εμπειρία και στην ενεργητική θέαση, στη σωματική και νοητική ενσυναίσθηση και στην “απ’ έξω” χορογραφική καθοδήγηση.

Η μεθοδολογία μας εξελίσσεται μέσω σταδιακών ασκήσεων αυτοσχεδιασμού και παρατήρησης, αλλά και ομαδικής συζήτησης και γραπτής καταγραφής. Αναλύουμε τόσο πρακτικά-κινητικά, όσο και θεωρητικά το τι είναι χειρονομία, πώς χρησιμοποιείται στον αυτοσχεδιασμό, πώς αντιλαμβανόμαστε την σύνθεση (είτε στιγμιαία, είτε με προετοιμασία και σχεδιασμό).

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

Ηρώ Βασάλου

Η Ηρώ Βασάλου αποφοίτησε το 2014 από τη σχολή London Contemporary Dance School “The Place”, στο πανεπιστήμιο του Kent, ενώ το 2019 απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στη Δραματουργία από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Είναι συνιδρύτρια της ομάδας La Fáctica Danza που έχει την βάση της στην Μάλαγα της Ισπανίας. Έχει συνεργαστεί με την κολεκτίβα Villapuchero Factory που δημιουργεί site- specific παραστάσεις/παρεμβάσεις, την ομάδα χορού Ximena Carnevale, με τη μουσικοσυνθέτη Paloma Peñarrubia Ruíz και με τους σκηνοθέτες Gazquez-Alcaraz.

Οι χορογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και πλατφόρμες όπως το Athens Video Dance Project στην Αθήνα, στο 7ο Φεστιβάλ Νέων χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Nuevos Valores de la Danza και MAF στη Μάλαγα, Seasoning στο Άιντχοβεν, 8th You Better Move, Dansmakers στο Άμστερνταμ. Από το 2020 έχει τη βάση της στην Αθήνα και συνεργάζεται σαν δραματουργός με τις ομάδες The guest Project και Gesamt Atelier μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα εξελίσσει το προσωπικό της χορογραφικό έργο.

Παρουσίασε την τελευταία της χορογραφική δουλειά Symposium στο Μέγαρο Μουσικής, στον κύκλο Megaron Underground, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Instituto Cervantes και του Goethe Institut. Παράλληλα, οργανώνει και συντονίζει εκπαιδευτικές δράσεις όπως τα “Διαδραστικά Φουαγιέ” με την μορφή feedback session με το κοινό σε παραστάσεις χορού, σεμινάρια πάνω στον ρόλο της δραματουργού στον χορό (Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, 2021), συμπόσιο πάνω στο διεπιστημονικό θέατρο (Interdisciplinarity: A space for togetherness, Utrecht University 2019) συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια κ.α.

Ως δασκάλα σύγχρονου χορού έχει διδάξει ενήλικες και παιδιά σε μόνιμη βάση, και έχει οργανώσει masterclasses σε Ισπανία στο Conservatorio Superior de Danza Malaga, στη Χιλή στο Nimiku Art Space, στην Ολλανδία στο Wet Wielde Weste και στην Ελλάδα (Elephant Dance,Cumana Studio, Shantom κ.α). Στα μαθήματά της, πέρα από floorwork, release και contact, κεντρικές τεχνικές της σωματικής της πρακτικής, η Ηρώ εστιάζει στον αυτοσχεδιασμό ως μέσο δημιουργικής έρευνας, με σκοπό την ανακάλυψη και υποστήριξη του προσωπικού σωματικού λεξιλογίου του κάθε μαθητή/μαθήτριας.

Κωνσταντίνος Χαιρέτης

Ο Κωνσταντίνος Χαιρέτης αποφοίτησε από την ακαδημία χορού SEAD (Σάλτσμπουργκ 2017-2019). Επίσης σπούδασε στη σχολή χορού Aktina , (Αθήνα 2015-17). Αποφοίτησε και από το TIP (Tanzen Improvisation Performance, Freiburg, 2013-2015).

Συνεργάζεται με την ομάδα χορού Siamese Dance Company (Βέλγιο) στην παραγωγή "Lamenta" με τους χορογράφους Koen Augustineen και Rosalba Torres, η οποία έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ χορού της Αβινιόν-Αβινιόν, La Maillon Theatre-Strasbourg, La Villete Theater- Paris, Theater de Clermont Ferrand, κ.α. Ταυτόχρονα, είναι μέλος της ομάδας χορού ΣΝΑΠ Dance Company, με την οποία χόρεψε για την νέα της παραγωγή Symposium, στο Μέγαρο Μουσικής, στον κύκλο Megaron Underground 2023. Συνεργάστηκε, επίσης, με την ομάδα Paraxenon.

Κατά την διαμονή του στο Σάλτσμπουργκ εμφανίστηκε στην όπερα "Midee", SALZBURG FESTSPIELE, χόρεψε στο DIORAMA PROJET σε χορογραφία της Ingri Fiksdal, παρουσίασε το σόλο του "Denti", και συμμετείχε στο ELEVATE FESTIVAL με το κολλεκτιβικό έργο 'Performance SLUG'.

Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως η Γεωργία Παΐζη, Sharon Fridman, Στέλλα Φωτιάδη και Ηρώ Βασάλου.

Share this event

bottom of page