top of page
IMG_20230718_142520_edited.jpg

Ntina Kafterani

Πληροφορίες/ Κρατήσεις

Tel: 6979010364

Email: dinierpower@yahoo.gr

Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων

Έλλογο σώμα - Ενσώματος λόγος

Το πλαίσιο- η οπτική 

Το αυτοργανωμένο θέατρο. Ένα θέατρο που λειτουργεί αυτόνομα: εκτός κρατικών ή ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων. Το προσωπικό καλλιτεχνικό όραμα  εδώ συναντά και συνδιαμορφώνεται με το συλλογικό όραμα για ελευθερία, αλληλεγγύη, αυτονομία. Και αυτή η συνάντηση διαποτίζει τόσο την δημιουργική διαδικασία  όσο και την οργάνωση: η τεχνική, η δεξιοτεχνία, η αντιμετώπιση του σώματος, του άλλου, του κειμένου, του ρυθμού, οι εργασιακές σχέσεις, το μεροκάματο  εδώ όλα τείνουν να συντονιστούν στην συχνότητα του οράματος.

Ανιχνεύει στάλες ποίησης πίσω από την Ομόνοια,

σπέρνει σπόρους κουράγιου

φυσά ερωτήσεις που κρατούν την εστία της αντίστασης αναμμένη.

 Προτείνει την εκστατική εμπειρία της ζωής απέναντι στην στείρα και στεγνή υποταγή.

Λατρεύει την αμφισβήτηση κάθε δόγματος, την διασάλευση της επιβεβλημένης κανονικότητας και το ξεμπρόστιασμα της αλαζονείας της εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πως διαμορφώνεται το καλλιτεχνικό έργο;

 

Το εργαστήρι 

Πως αλλάζει εντός μου ο ρυθμός του κόσμου;

Έλλογο σώμα- ενσώματος λόγος

 

Έλλογο σώμα: το σώμα ως φορέας της ιστορίας του, της προσωπικής και της συλλογικής.

Το σώμα ως χώρος ζωντανός και ως πλέγμα εξουσίας, ως κέντρο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Το ατομικό σώμα-το συλλογικό σώμα.

Πως  οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες διαμορφώνουν την σχέση μου με το σώμα μου;

Το σώμα σήμερα μετά από την καραντίνα και τον εγκλεισμό, μέσα σε αυτό το περιβάλλον φόβου και καταστολής, με την άνοδο του φασισμού, την έμφυλη βία, την υπερπληροφόρηση και την εικονική πραγματικότητα.

Θα αφουγκραστουμε την δόνηση του παρόντος έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο σώμα το ατομικό και το συλλογικό.

Θα αναζητήσουμε το σώμα που συνδιαλλέγεται , το εξεγερμένο σώμα.

Ενσώματος λόγος-ο χορός των εννοιών

οι λέξεις στο σώμα-η μελωδία του νοήματος, ο ρυθμός του συλλογισμού

Έχει μελωδία η ελευθερία;

Ποιος είναι ο ρυθμός της δικαιοσύνης;

Ο σκοπός του σύμπαντος είναι μουσικός; Μπορώ να τον χορέψω, να τον τραγουδήσω;

 

Το εργαστήρι αποτελείται από δύο μέρη τα οποία τρέχουν παράλληλα:

1) Δραματουργίκή επεξεργασία-ενσώματες συζητήσεις:

α)ανάδυση των εννοιών και των θεμάτων που ενδιαφέρουν τον συγκεκριμένο κύκλο

β) Συλλογή κειμένων

 

2) Σκηνική πράξη

Δουλειά πάνω στην σκηνική παρουσία και στην ομαδική διαδικασία. Μέσα από αυτή την δουλειά θα πλησιασουμε τα κείμενα που θα επιλεχθούν.

Στόχος η δημιουργία μιας παραστάσιμης φόρμας που θα παρουσιαστεί στο τέλος του εργαστηρίου.

 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς και στους εραστές της τέχνης .Κι ενώ δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία είναι απολύτως απαραίτητη η επιθυμία για πειραματισμό, έκθεση-απεύθυνση και παιχνίδι

 

 Τα τρία πρώτα μαθήματα θα είναι ανοιχτά και μετά ο κύκλος θα κλείσει.

.

.
.
 

Η  Ντίνα Καφτεράνη  είναι ηθοποιός, σκηνοθέτρια και εμψυχώτρια.

Οι σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ , στην δραματική σχολή “Αρχή” καθώς και η μαθητεία της  δίπλα στην Αννέζα Παπαδοπούλου και στον Tapa Sudana διαμόρφωσαν τα κυρίαρχα πεδία του ενδιαφέροντος και της δουλειάς της : με επιρροές από το ανθρωπολογικό , το λαϊκό και το θέατρο δρόμου δουλεύει διαρκώς πάνω την σχέση θεάτρου και πολιτικής, ενώ σε πρακτικό επίπεδο έχει επικεντρωθεί πάνω στην σχέση των εννοιών και της μουσικής.

 Ως ηθοποιός , σκηνοθέτρια και εμψυχώτρια  έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς, θέατρα  και ιδρύματα όπως το Α.Π.Θ , το Καπποδιστριακό πανεπιστήμιο, με  το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Μνημείο Μάντρα Μπλόκου της Κοκκινιάς, το Δίκτυο για το θέατρο, στην εκπαίδευση κ.α. κυρίως όμως δούλεψε  στον χώρο  του αυτοργανωμένου θεάτρου συμμετέχοντας σε πολυάριθμες παραστάσεις καθώς και σε κινήσεις και κινητοποιήσεις για την τέχνη και την ελεύθερη έκφραση στον δημόσιο χώρο.

Από το 2008 σκηνοθετεί τις Αδέσποτες Σκύλες.

Οι Αδέσποτες Σκύλες είναι μια  αυτοργανωμένη μουσικοθεατρική ομάδα που εδώ και 15 χρόνια παρουσιάζει  το Βαλς των βρώμικων δρόμων. Το Βαλς είναι μια παράσταση σαν συναυλία, ένα πολιτικό καμπαρέ εμπνευσμένο από την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Μέχρι τώρα οι Αδέσποτες Σκύλες έχουν  παρουσιάσει 7 εκδοχές του Βαλς. Έχουν  εμφανιστεί  σε πολλές μουσικές και θεατρικές σκηνές, σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και οδοφράγματα.

Τα τελευταία χρόνια  με το Άγγελο Αγγελίδη, τον συνθέτη και μουσικό των Αδέσποτων, παρουσιάζουν την Τσικουάντα Ντράκμα μιά παράσταση έρρυθμου λόγου  και Του κόσμου το μυστήριο ένας μουσικός μονόλογος σε  κείμενα, ρίμες και στίχους δικούς της και μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Άγγελου Αγγελίδη.

Διδάσκει από το 2006 θέατρο σε παιδιά και ενήλικες, σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες, στην Αθήνα αλλά και σε διάφορους δήμους και κοινότητες.

Συγγραφέας του, κατα  παραγγελίαν του θεάτρου Αργω, θεατρικού έργου για παιδιά Τα παραμύθια το σκασαν. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο Αργω το χειμώνα του 2015.

bottom of page