top of page

Κυρ 17 Δεκ

|

Αθήνα

Workshop | Relationscapes : Άμεση Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός με την Μαρία Πίσιου

| Εστίαση στην σύνθεση αυτοσχεδιαστικών performances | ***Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν τα εργαλεία τους πάνω στον αυτοσχεδιασμό και στην άμεσης σύνθεσης performances.

Workshop | Relationscapes : Άμεση Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός με την Μαρία Πίσιου
Workshop | Relationscapes : Άμεση Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός με την Μαρία Πίσιου

΄'Ωρα & Τοποθεσία

17 Δεκ 2023, 4:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ.

Αθήνα, Τήνου 54, Αθήνα 113 61, Ελλάδα

Σχετικά με την εκδήλωση

Relationscapes

Σεμινάριο Άμεσης Σύνθεσης και Αυτοσχεδιασμού

με εστίαση στην σύνθεση αυτοσχεδιαστικών performances

με την Μαρία Πίσιου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

Σάββατο 16 | Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

16:00- 19:00

ΚΟΣΤΟΣ

Early bird * (και για όσα δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ταnzterrain και/ή συμμετείχαν σε σεμινάρια της Μαρίας Πίσιου) : 50 ευρώ

Γενική Είσοδος: 60 ευρώ

Drop-in : 35 ευρώ

*Εarly bird μέχρι 04/12

*Απαιτείται προκαταβολή των 20 ευρώ για ολοκλήρωση της κράτησης*

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Μαρία Πίσιου

marapii@outlook.com

Whatsapp|Viber: 6988007621

***Απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τα εργαλεία τους πάνω στον αυτοσχεδιασμό και στην άμεσης σύνθεσης performance.

Περιγραφή σεμιναρίου

Το σεμινάριο ξεκινάει με ασκήσεις αφύπνισης και ενδυνάμωσης. Ζέσταμα ώστε να νιώσουμε ασφαλείς να παίξουμε, να πέσουμε, να βγούμε εκτός άξονα, να κυλήσουμε, να πειραματιστούμε σε κινητικές φόρμες και σε θέσεις που δεν έχουμε συνηθίσει. Συνεχίζουμε με οδηγίες αυτοσχεδιασμού παίζοντας με διαφορετικούς τρόπους αντίληψης του χρόνου ( καθυστέρηση, αναδρομή, διακεκομμένος, επαναλαμβανόμενος, αποσπασματικός, διασπαστικός χρόνος) και τις διαφορετικές δυναμικές/ ποιότητες που φέρει στο σώμα. Θα προ(σ)καλέσουμε διαφορετικές ρυθμικότητες έχοντας διαφορετικά ερεθίσματα κάθε φορά ( μουσική, αναπνοή, ηχοτοπίο, εσωτερικός διάλογος/ αφήγηση). Θα ενεργοποιήσουμε την φαντασία ως αφορμή για να μεταβάλλουμε την αίσθηση του χώρου, του χορευτικού σώματος και την σχέση του με τον χώρο και τον χρόνο.

Στο δευτερο μερος του σεμιναρίου, εμβαθύνουμε πάνω στην χρήση οδηγιών (scores) ως αφορμές για κίνηση και ως πλαισια για την δημιουργία άμεσης σύνθεσης performances. Θα εμπνευστούμε από scores όπως έχουν χρησιμοποιηθεί απο καλλιτέχνες του New York School ( John Cage, Earl Brown etc.), Fluxus movement (Υοko Ono, Allan Kaprow, etc.) καθώς και από σύγχρονες καλλιτέχνες και χορογράφους (Meg Stuart, Efva Lilja, etc.). Στο τέλος συνθέτουμε ένα ρευστό χορογραφικό σκελετό με την χρήση των οδηγιών (χορογραφικά scores) και προχωράμε στην δημιουργία χορογραφικών έργων άμεσης σύνθεσης.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

H Μαρία Πίσιου είναι performer, χορογράφος, ερευνήτρια με έδρα το Άμστερνταμ. Βασικός πυρήνας τού καλλιτεχνικού της έργου είναι η σύνθεση περιβάλλοντων εμβύθισης (immersive environments), η χρήση χορογραφικών οδηγιών, οι πρακτικές της άμεσης σύνθεσης ως μέσο εξοικείωσης με το άγνωστο και την στιγμιαία λήψη αποφάσεων, και η προσέγγιση του κοινού ως μέρος της χορογραφίας. Εκτιμάει το στοιχείο του τυχαίου, της διάσπασης, και της παρόρμησης και τα αντιλαμβάνεται ως κινητήριες δυνάμεις που μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση σε καθορισμένα πρότυπα και κινητικές συνήθειες. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Μaster in Performance Practices (ΑrtEZ, University of Arts), και των προπτυχιακών προγραμμάτων Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ως χορογράφος και χορεύτρια έχει παρουσιάσει/ δημιουργήσει έργα για Stedelijk Museum σε συνεργασία με το Μοving Image Department της Rietveld Acadeny, University of the Arts (NL), Encuentros Festival (NL), Nausica Festival(NL), BUDA Art Centre (BE), ART Rotterdam (NL), 4bid Gallery (NL), MUDA kunsecundair (ΒΕ), CODEdans (BE), Athens Video Dance Festival (GR), Arnhem Uitnacht (NL), Wentelteefjes Festival(NL), Ιnternational Dance Days Χανιά (GR), CODEdans(BE), Τhe Young Conference (UK), Highs&Lows Festival_OT301 (NL), FIKTIVA(DE), Φεστιβάλ Δημητρίων κ.α. Aπο το 2020 συνεργάζεται με τον χορογραφό και δάσκαλο Julyen Hamilton. Το 2021 συνδημιουργησαν το έργο  ‘Metaphor, Not a Metaphor’ το οποίο έκανε πρεμιέρα στα πλαισια του Athens Video Dance Festival.

Ως performer και χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Helena Byström & Anna Källblad, Φενια Κωτσοπουλου, daz disley, Iris Woutera, Ελεονόρα Σιαραβα, VestAndPage, Αgency of Noice, Daniel Vorthyis, Στέφανο Τσιβόπουλο, Die Wolke Art Group, Σωμα ως, B+6 ομάδα χορού, κ.α.

Είναι συνιδρυτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας χορού LostMovement Collective έχοντας παρουσιάσει δουλειές τους σε Βέλγιο και Ολλανδία (6 scores for touch, 2022 | Touch has a memory, 2021) με βασικό άξονα την προσέγγιση του σώματος ως αρχείο με την υποστήριξη των BUDA production house, Danspunt art centre, Municipality of Ghent, Αmsterdam Fonds Vor Kunst, κ.α

Σε συνδυασμό με τις σπουδές της στην Παιδαγωγική, παραδίδει σεμινάρια και μαθήματα σε στούντιο και φεστιβάλ στην Ευρώπη. Aπο το 2021 διδάσκει μαθήματα αυτοσχεδιασμού και άμεσης σύνθεσης σε Πανεπιστήμια της Ολλανδίας ( ΒΑ in Dance, ArtEZ, University of Arts | Moving Image Department, Rietveld Academy of Amsterdam | BA Architecture, Delft University of Technology κ.α) και απο το 2023 παραδίδει μαθήματα πάνω στην χρήση δραματουργικών εργαλείων για την δημιουργία έργων τέχνης στο Μεταπτυχιακο Πρόγραμμα σπουδων ΜΑ Performance Practices (ΑrtEZ, University of the Arts).

Περισσότερα για την δουλειά της εδώ: https://www.pisioumaria.com/

Κοινή χρήση αυτής της εκδήλωσης

bottom of page