6934119345
multidisciplinary workshop | Katie Duck in Athens | 4-8May
Δευ 08 Μαΐ
|Athina
"What I do for a living is an induced neuron madness." - Katie Duck
΄'Ωρα & Τοποθεσία
08 Μαΐ 2023, 11:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.
Athina, Tinou 54, Athina 113 61, Greece
Σχετικά με την εκδήλωση
multidisciplinary workshop | Katie Duck
Πε 4/5 11.00-15.00
Πα 5/5 11.00-15.00
Σα 6/5 14.00-18.00
Κυ 7/5 14.00-18.00
Δε 8/5 11.00-15.00
FOR MUSICIANS/ ACTORS / SINGERS / DANCERS / TEXT ARTISTS / PERFORMANCE ARTISTS
Κόστος
180 early bird μέχρι 13/04 και για όλες τις συμμετοχές του προηγούμενου σεμιναρίου
220 γενική είσοδος
Πληροφορίες/ Κρατήσεις
tanzterrain@gmail.com
*για την ολοκλήρωση της κράτησης χρειάζεται προκαταβολή.
-----------------------------------------------------------------------
Λίγα λόγια από την ίδια την καλλιτέχνιδα :
Στην παιδαγωγική μου μέθοδο, ακούω χρησιμοποιώντας τις δυνατότητές μου αυθόρμητα, με βάση το τι αποκαλύπτει το κάθε άτομο μέσα στο εργαστήριο. Ενθαρρύνω τους νεαρούς καλλιτέχνες να επινοήσουν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να στηρίξουν την παραγωγή της δουλειάς τους με δημιουργικότητα και έρευνα, και παράλληλα να επιβιώνουν μέσα σε αυτήν.
Δέχομαι καλλιτέχνες που δεν έχουν προκαταλήψεις αναφορικά με τις τεχνικές τους ικανότητες ή τα αισθητικά τους όρια. Καθοδηγώ τους performers μέσα από σωματικές ασκήσεις που υπογραμμίζουν πώς τα μάτια και τα αυτιά επιδρούν στις κινητικές επιλογές. Κατασκευάζω ασκήσεις για τους μουσικούς, τους κειμενικούς καλλιτέχνες και τους τραγουδιστές κατά τη σωματική δουλειά, ώστε να εξασκήσουν την ικανότητά τους να σχηματίσουν ένα «δεσμό», ενώ είναι ταυτόχρονα ενήμεροι ότι ο χώρος αλλάζει όταν εμπλέκονται σώματα.
Επεκτείνω τα εργαστήρια προς αυτοσχεδιαστικές τεχνικές δημιουργώντας ένα φαντασιακό χώρο στο στούντιο και το ορίζω ως πλατφόρμα απ’την οποία ο ερμηνευτής μπορεί να διαλέξει την παύση, τη ροή ή την έξοδο. Υπογραμμίζω το πώς το όριο αυτών των τριών επιλογών δημιουργεί το πλαίσιο της σύνθεσης και πώς η παρεξήγηση, η σύμπτωση, ο πραγματικός χρόνος, η αλληλεπίδραση, τα συναισθήματα, το ένστικτο, η παρόρμηση και η έμπνευση είναι βασικά στη δημιουργική διαδικασία. Η ατομική ανάπτυξη της παρουσίας του ερμηνευτή είναι απαραίτητη διαδικασία στο εργαστήριο, είτε επιτυγχάνεται με τη μουσική, το κείμενο, την κίνηση ή τη φωνή.
Δημιούργησα παιχνίδια που λειτουργούν ως παράδειγμα για το χτίσιμο και την κατάρρευση της έντασης στο μουσικοθεατρικό χώρο, μέσω της παρουσίας του ατόμου, με έμφαση στις πνευματικές καταστάσεις που εγείρονται στην περφόρμανς, όπως είναι η ευαλωτότητα και η εκφραστικότητα.
Η δυνατότητα της επιλογής εντάσσεται στο σεμινάριο ως συνθετική πραγματικότητα, αλλά κυρίως με το πώς επιτρέπει στα άτομα να επιλέξουν να συμμετάσχουν ως ερμηνευτές ή ως θεατές, αλλά παρόλα αυτά να μένουν εμπλεκόμενοι στη διαδικασία.
Στόχος είναι η ομάδα του εργαστηρίου να αναγνωρίσει ότι, στη συνθετική δημιουργική διαδικασία, ο χρόνος περνάει με διαφορετικές αντιληπτικές ταχύτητες και ότι ο χώρος αλλάζει ταυτόχρονα σε διάφορες διαστάσεις.
Καλύπτω υλικό το οποίο έχω αντλήσει από την έρευνα του «γιατί» μαθαίνουμε να περπατάμε και γιατί ξεχνάμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε να περπατάμε. Στον προσωπικό μου θεατρικό, μουσικό και χορευτικό κόσμο, το σώμα είναι η κόλλα που φέρνει όλες τις τέχνες μαζί και μας θυμίζει ότι η χαρά της κίνησης βασίζεται στο να συνεχίζουμε να αναρωτιόμαστε για τις απλές δράσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας.
Στόχος μας είναι να αναζωπυρώσουμε την περιέργεια όχι μόνο για το τι ή το πώς ανακαλύπτει κανείς την κίνηση, αλλά κυρίως για το τι μας ωθεί στο να κινούμαστε και «γιατί» κανείς επιλέγει να πάει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία.
-----------------------------------------------------------------------------
Η Katie Duck είναι επαγγελματίας περφόρμερ και καλλιτέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. H ανεξάρτητη διακαλλιτεχνική δημιουργός υιοθέτησε αυτό το όνομα το 1976, ως αντιπροσωπευτικό της καλλιτεχνικής της ταυτότητας από το πρώτο της σόλο “The Duck Play”.
Το 1974 ξεκίνησε τουρ ανά την Ευρώπη σε ντουέτο με τον Carlos Trafic και τους αυτοσχεδιαστικούς μουσικούς Ernst Reijseger, Tristan Honsinger, Sean Bergen και Michael Moore, μεταξύ άλλων, με τους οποίους συνεργάστηκε για πολλά χρόνια
Το 1980 ίδρυσε στην Ιταλία την ομάδα χορού GROUPO, η οποία δημιουργούσε παραγωγές μίας ώρας, βασισμένες σε ηχητικό και αφηγηματικό υλικό. Έκαναν τουρ ανά την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, με παραγωγές όπως τα Rutles, The Orange Man, Brown eye Green eye και Mind the Gap. Συμμετείχε σε free lance συνεργασίες αυτοσχεδιασμού με καλλιτέχνες του χορού όπως ο Julyen Hamilton και ο Steve Paxton, μεταξύ άλλων, και μουσικούς όπως ο Tristan Honsinger, o Derek Bailey, o Han Bennik και άλλοι. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να ερευνά τις διακαλλιτεχνικές πρακτικές και τη σημασία του αυτοσχεδιασμού στη δημιουργική διαδικασία των συνθέσεων, με τη χρήση ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής, κειμένων, σεναρίων, ποίησης και σπουδής πάνω στην κίνηση.
Το 1986 της προσφέρθηκε θέση λέκτορα στο Dartington College of the Arts στο Ντέβον, ως καθηγήτρια στο τμήμα θεάτρου και του μαθήματος χορογραφίας. Το ’91 αντίστοιχα δέχτηκε θέση στο Amsterdam University of the Arts ως δάσκαλος κίνησης, έρευνας, αυτοσχεδιασμού, σύνθεσης και τεχνικής.
Ιδρύτρια της εταιρίας MAGPIE(1995-2005), συνδύασε στην ομάδα της περφόρμερς και χορευτές στο Fijnhout Theater, στο Melkweg Theater και στο OT301 cultural center στο Άμστερνταμ.
Από τις παραγωγές της GROUPO στα 80s, δημιούργησε τα δικά της ηχητικά κομμάτια που έπαιζαν σε συνδυασμό με τις περφόρμανς της. Ακολούθησε τις εξελίξεις στη δημιουργία ηλεκτρονικής μουσικής, τη μαγνητοφώνηση και τη δημιουργία σάουντρακ για τα πρότζεκτ της. Ασχολήθηκε επίσης με τις
αναπτυσσόμενες –τότε- δυνατότητες του Ίντερνετ, δημιουργώντας focus group για ανακοινώσεις μέσω mail, και ενθαρρύνοντας καλλιτέχνες να ενισχύσουν την online παρουσία τους.
Επέκτεινε την έρευνά της πάνω στον αυτοσχεδιασμό ως συνδυασμό τεχνικών για τη δημιουργία ζωντανών συνθέσεων, με μέσο τη συνεχή αλληλεπίδραση και εμπλοκή με το κοινό. Προκειμένου να συνεχίσει αυτή την αναζήτηση, δημιούργησε τα ακόλουθα πρότζεκτ:
-Το Φεστιβάλ Αυτοσχεδιασμού Άμστερνταμ (1995-1999) με τον Robert Stijn στο Frascati Theater, δύο βράδια το χρόνο
-Το χριστουγεννιάτικο Workshop στο Άμστερνταμ (1999-σήμερα)
-Τα καλοκαιρινά μαθήματα αυτοσχεδιασμού στο Άμστερνταμ(2009-σήμερα), μια συγκέντρωση καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο για τρεις εβδομάδες, με σκοπό τη δημιουργία ζωντανών συνθέσεων
-Τα Sunday Sessions και τα Sunday workshops στο OT301 Cultural Center στο Άμστερνταμ (2014/2016-σήμερα) με σκοπό τη διερεύνση του ρόλου του αυτοσχεδιασμού στη δημιουργία και τη σύνδεση με το σώμα, και την ένταξη ποικίλων τεχνών στις συνθήκες του αυτοσχεδιασμού
Κατά την πανδημία (2020-2022) δίδασκε μαθήματα σώματος και διακαλλιτεχνικά εργαστήρια στο στούντιο της που βρίσκεται στο σπίτι της στο Άμστερνταμ. Δημιούργησε μία σειρά περφόρμανς που έδωσαν έναυσμα σε καλλιτέχνες να δουν και να δημιουργήσουν πειραματικά πρότζεκτ. Στην μετα-πανδημική εποχή, συνεχίζει να διδάσκει στο στουντιο της, να κάνει τοπικές περφόρμανς αλλά και διεθνείς περιοδείες.