top of page

Παρ 08 Δεκ

|

Αθήνα

Festival | H(E)AVENS

ένα τετραήμερο για την παρέμβαση των ιδιωτικών ιδρυμάτων στο χώρο του πολιτισμού

Festival | H(E)AVENS
Festival | H(E)AVENS

΄'Ωρα & Τοποθεσία

08 Δεκ 2023, 12:00 μ.μ. – 10 Δεκ 2023, 10:00 μ.μ.

Αθήνα, Τήνου 52-54, Αθήνα 113 61, Ελλάδα

Σχετικά με την εκδήλωση

*Μέρος του προγράμματος που φιλοξενείται στο Tanzterrain στο πλαίσιο του φεστιβάλ H(E)AVENS: ένα τετραήμερο για την παρέμβαση των ιδιωτικών ιδρυμάτων στον χώρο του πολιτισμού. Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα: https://heavens.gr

TANZTERRAIN

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚ.

terri(s)tories

Αναστάσιος Κουκουτάς, Δημήτρης Μυτιληναίος, Μαρίνα Σκουτέλα

{προβολή + συζήτηση}

To terri(s)tories είναι ένα βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο άνθρωποι της χορευτικής κοινότητας της Αθήνας αφηγούνται στιγμιότυπα και γεγονότα από την 15ετία 2005-2020. Καλλιτεχνικές κολλεκτίβες, εναλλακτικά Φεστιβάλ, νέοι ιδιωτικοί θεσμοί, αυτόνομοι χώροι πειραματισμού, καταλήψεις, όλα φαίνεται να συντείνουν προς και να επιβεβαιώνουν το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κοινότητας: τον νομαδισμό. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανοιχτή με το κοινό, παρουσία της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Ελληνικά

Tanzterrain

17:30

Πεντάλεπτα Μαζί, ακροάσεις ενός κοινού τόπου

Ομάδα τυχαίο ποστ {περφορμανς}

Συναντηθήκαμε στα social με αφορμή και με κοινό μας παρονομαστή την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Η λειτουργία και ο σκοπός μας δεν έχει να κάνει με την αντιπροσώπευση ενός είδους τέχνης, ούτε καν ενός κοινού σκοπού, αλλά με την βαθύτερη ανάγκη του να συναντιόμαστε. Ένας χώρος συλλογικής ακρόασης για την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Μια λειτουργία open mic ως αφορμή για να συναντηθούμε, να μιλήσουμε και να ξαπλώσουμε δίπλα δίπλα, να ακούσουμε και να ακουστούμε.

Ελληνικά

Tanzterrain

19:30

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚ.

Προς ευχαρίστηση του ιδρύματος: δύο χρόνια, δύο πλευρές του Onassis AiR

Alexander Strecker, Federica Bueti {εισήγηση}

Παράδεισοι και απόλαυση – ένας κατάλληλος συνδυασμός, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, στη σημερινή Αθήνα, η πρόσβαση στους παραδείσους είναι αδιαφανής και οι απολαύσεις τους παρέχονται σε λίγους μόνο. Αντλώντας από τη διετή εμπειρία των δύο ομιλητών στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Onassis AiR, αυτή η διάλεξη-διάλογος θα διερευνήσει πώς οι απολαύσεις και οι συλλογικότητες συγκρούονται με τις θεσμικές απαιτήσεις για παραγωγικότητα και έλεγχο. Μιλώντας από δύο οπτικές γωνίες, μέσα και έξω, οι δύο ομιλητές θα εγείρουν το ερώτημα: ποιανού είναι η ευχαρίστηση, τελικά;

Αγγλικά

Tanzterrain

17:00

Open Calls: τεχνικές δολώματος και στρατηγικές επίσχεσης της δημιουργικότητας στο πεδίο του χορού. Από τη διαφάνεια στην επισφάλεια.

Αναστάσιος Κουκουτάς {εισήγηση}

Μία εισήγηση που εξετάζει μέσα από ποιες γλωσσικές χρήσεις τα open calls των ιδιωτικών ιδρυμάτων επιτελούν την «υπόσχεση» της διαφάνειας και της ανοιχτότητας ενώ στην πραγματικότητα συντείνουν στην εργασιακή επισφάλεια, στον ανταγωνισμό και στην επεκτεινόμενη κυριαρχία της κάθετης ιεραρχίας. Αναλύοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από το πεδίο του χορού στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, η παρούσα τοποθέτηση ευελπιστεί στο να καταστήσει τουλάχιστον εμφανείς τις υφιστάμενες διαδικασίες ‘’καλέσματος’’, τις επιπτώσεις τους στο καλλιτεχνικό πεδίο και τις εργασιακές συνθήκες.

Ελληνικά

Tanzterrain

17:55

Apply!

Χαρά Στεργίου {παραστατική διάλεξη}

Έχοντας ως κεντρικό σημείο ανάλυσης τον μορφότυπο (format) των έντυπων αιτήσεων για τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικά προγράμματα, δωρεών ή βραβείων στην εικαστική σκηνή της Ελλάδας, το ‘Apply!’ εξετάζει: πώς τα ιδρύματα προσωποποιούνται μέσα από το συγκεκριμένο περιεχόμενο και πώς η διαδικασία υποβολής — από την αρχή μέχρι το τέλος της — σκιαγραφεί μια προσωπική μα άκρως πολιτική ψυχογραφία των καλλιτεχνών και της ταυτότητας των ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Ελληνικά

Tanzterrain

18:30

Το φεστιβάλ οργανώνεται και φιλοξενείται από τις παρακάτω ομάδες και χώρους:

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Kύπρου 91Α, Αθήνα 113 64 polychorosket.gr

ΛΑΛΑ

Δεριγνύ 39, Αθήνα 104 34 lalaspiti.com

Ο Μετεωρίτης

Φωκίωνος Νέγρη 68, Αθήνα 113 61 instagram.com/ometeoritis

Noucmas

Kάσου 3, 113 64 Αθήνα instagram.com/noucmas

or.artspace

Δημητρακοπούλου 89, 117 41 Αθήνα orartspace.com

Twixtlab

twixtlab.com

Tanzterrain

Τήνου 52-54, 113 61 Αθήνα tanzterrain.com

Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σωζοπόλεως 15, 104 46 Αθήνα academia-romantica.edu.gr

Κοινή χρήση αυτής της εκδήλωσης

bottom of page